با بیشتر شدن علاقه به سرمایهگذاری در بازارهای مالی مختلف، بروکرهای اسلامی برای فعالیت مسلمانان امکانات جذابی ارائه دادهاند. این بروکرها ادعا میکنند که فعالیتهایشان مطابق با اصول و شریعت اسلامی است و سودی که از این معاملات به دست میآید، به طور کامل حلال است. اما آیا تمامی این ادعاها واقعیت دارد و میتوانیم بگوییم که بروکرهای اسلامی فعالیت شریعت محوری دارند یا نه.
ویژگی | توضیحات |
حذف سوآپ | عدم دریافت یا پرداخت بهره شبانه برای نگهداری پوزیشنهای باز |
شفافیت در معاملات | قابل ردیابی بودن تمامی معاملات و عدم وجود هرگونه فعالیت پنهانی |
داراییهای حلال | استفاده از داراییهایی که با اصول اسلامی مغایرتی نداشته باشد |
نظارت شرعی | تحت نظارت یک نهاد شرعی معتبر برای اطمینان از رعایت اصول اسلامی |
مفهوم بروکرهای اسلامی
بروکرهای اسلامی واسطه بین سرمایهگذاران و بازارهای مالی هستند. تفاوت اصلی این بروکرها با بروکرهای سنتی در این است که فعالیتهایشان مطابق با تفکر اسلامی انجام میگیرد. از مهمترین اصول شریعت که در فعالیت این بروکرها رعایت میشود، میتوانیم به یک سری از موارد زیر اشاره کنیم.
عدم دریافت بهره
یکی از مهمترین اصول شریعت ممنوع بودن دریافت بهره است. بروکرهای اسلامی به جای پرداخت بهره سعی میکنند سود حاصل از سرمایهگذاری را به صورت سهم در سود و یا زیان به سرمایهگذاران بدهند.
حرام بودن سرمایهگذاری در برخی داراییها
برخی داراییها جزو داراییهای حرام است و سرمایهگذاری و معاملات در این نوع داراییها جایز نیست. به عنوان مثال سهام شرکت هایی که فعالیتهای حرام مثل تولید مشروبات الکلی و مواردی از این قبیل دارند، جز داراییهای حرام به شمار میآیند. تریدرهای مسلمان موظف هستند که از سرمایهگذاری کردن در این نوع داراییها تا حد امکان خودداری کنند.
شفافیت در معاملات
یکی دیگر از اصول مهمی که در بروکرهای اسلامی به آن توجه میکنند، شفافیت در معاملات است. سرمایهگذاران باید به طور کامل از نحوه سرمایهگذاری پولهای خود در بازارهای مالی مطمئن شوند و در این زمینه اطلاعات کاملی در دست داشته باشند.
چرا باید به همه بروکرهای اسلامی اعتماد نکنیم؟
اهمیت اصول شریعت در فعالیتهای بروکرهای اسلامی دلایل مختلفی دارد که باعث میشود نتوانیم به طور کامل به همه آنها اعتماد کنیم.
تفاوت در تفسیر قوانین اسلامی
قوانین اسلامی تفسیرهای مختلفی دارد و ممکن است که بروکرهای مختلف، قوانین اسلامی را به گونهای دیگر تفسیر کنند.
عدم نظارت کافی
در برخی کشورها نظارت بر فعالیت بروکرهای اسلامی به اندازه کافی قوی نیست و ممکن است برخی از آنها به طور کامل به اصول مربوط به شریعت پایبند نبوده و معاملات از نظر قوانین اسلام مشکل داشته باشد.
منافع تجاری
برخی بروکرها به خاطر منافع تجاری خود از برخی اصول شریعت چشمپوشی میکنند.
معاملات بروکرهای اسلامی مطابق با قوانین و شریعت اسلامی است.
چگونه یک بروکر اسلامی معتبر را انتخاب کنیم؟
برای انتخاب کردن یک بروکر اسلامی معتبر، باید به یک سری نکاتی توجه داشته باشید و همیشه آنها را در اولویت قرار دهید.
مجوزهای لازم
بروکری که انتخاب میکنید، باید از جانب نهادهای نظارتی معتبر مجوزهای لازم داشته باشد و فعالیت آن قانونی باشد. این نهادها باید فعالیت این بروکرها را نظارت و بررسی کنند.
گواهینامههای اسلامی
قبل از انتخاب بروکر باید بررسی کنید که آیا این بروکر از جانب مراجع معتبر گواهینامه اسلامی دارد یا نه. در این صورت میتوانید بهتر و راحتتر در خصوص فعالیت در این بروکر تصمیمگیری کنید.
شفافیت در اطلاعات
هرگونه اطلاعاتی که درباره نحوه عملکرد بروکرها به دست بیاورید، همچنین اطلاعاتی در مورد کارمزدها و داراییهای تحت مدیریت، اگر شفافیت بالایی داشته باشند، میتواند سرمایهگذاران را به تصمیمات بهتری برسانند.
قوانین و مقررات
قوانین و مقرراتی که در داخل بروکرها رعایت میشود، باید مطابق با اصول شریعت اسلامی هم باشند.
مراجعه به مراجع معتبر
قبل از آنکه بخواهید سرمایهگذاری کنید، باید با مراجع معتبر اسلامی در این زمینه مشورت کنید. معمولاً مراجع آگاه به بازارهای مالی میتوانند به شما راهنماییهای بهتری ارائه دهند.
سابقه فعالیت
معمولاً بروکرهایی که سابقه فعالیت طولانی مدتی دارند، از اعتبار و امنیت بیشتری برخوردار هستند
نتیجهگیری
بروکرهای اسلامی برای سرمایهگذاری مطابق با اصول شریعت، فرصتهای خوبی در اختیار تریدرها قرار میدهد. انتخاب یک بروکر معتبر اهمیت زیادی دارد. سرمایهگذاران باید به طور دقیق این بروکرها را بشناسند و درباره آنها تحقیقات کافی را انجام دهند. بروکری را انتخاب کنید که به طور کامل به اصول شریعت پایبند باشد. نظارت و فعالیت این بروکرها زیر نظر نهاد نظارتی اهمیت خیلی زیادی دارد.
سوالات متداول
چه چیزی یک بروکر را اسلامی میکند؟
حذف سوآپ، شفافیت، داراییهای حلال، نظارت شرعی
چرا به همه بروکرهای اسلامی اعتماد نکنیم؟
تعریف متفاوت از اسلام، فقدان نظارت، تغییر سیاستها
چگونه یک بروکر اسلامی معتبر را انتخاب کنیم؟
مجوزها، گواهینامههای شرعی، سابقه، نظرات مشتریان